SLIK AT DU FÅR TID TIL Å BRUKE ORDENE, NESTE VIDEO KOMMER FØRST OM TRE DAGER, DA: Slik tar du opp et vanskelig tema, på en smartere og lettere måte.

TEKST: Hva er så det smarteste du kan gjøre for å bygge et godt forhold mellom dere og sikre at du unngår å overføre din egen usikkerhet?

Det finnes et svært godt svar på det spørsmålet. Jeg oppdaget metoden ved en tilfeldighet i 2007, da jeg begynte å jobbe med å hjelpe ungdom. Effekten av samtalene var så mye sterkere hvis jeg kun fokuserte på dette ene elementet! 

Av ungdoms-coach, forfatter og foredragsholder Terje Nordkvelle.

Oppdatert 13.05 2019, Langesund i Telemark.

Mange mødre og fedre jeg snakker med tror det viktigste bak en god relasjon, er at ungdommen liker dem.

Joda, det er viktig, men nøkkelen til et skikkelig bra forhold ligger i hvor godt tenåringen liker seg selv - i samtale med degDet er nøkkelen.

Det finnes kritiske røster som mener vi skryter for mye av ungdommene våre. For det første er min generelle erfaring at det motsatte er riktig. For det andre mener jeg at hvis det skrytes for mye, er det fordi vi skryter av hvor flinke de er. «Ja, nå gjorde du det riktig, det var kreativt gjort, nå var du flink.»

 

Problemet med denne type skryt er at ungdom kobler det å bli sett, hørt og verdsatt til å være flink. Til noe de har gjort. Til en prestasjon.

 

Da kan vi ende opp med tenåringer som sliter seg ut ved å skulle være flinke og perfekte. En bedre måte å skryte på er altså å påpeke noe de er.

 

Isteden for å si «Det var kreativt», så sier vi «Du er kreativ». Da påpeker vi en personlig egenskap som de har. Uansett hva de måtte gjøre.

 

For at det skal ha størst effekt, er det viktig å si det med så få ord som mulig. Start gjerne med fornavnet. Her er eksempler:

 

«Jonas, du er inspirerende»

«Du er klok»

«Du er sterk»

«Du er omsorgsfull»

«Du er modig»

 

Avslutt gjerne med et klapp på skulderen. Nærhet bedrer relasjoner, hvis de er nære nok fra før.

Så kort skal det være. Og ett kompliment av gangen.

Husk at vi er helt avhengige av folk rundt oss for å finne ut hvem vi er. Uten tilbakemeldinger basert på personlige egenskaper er det vanskelig å finne verdier og hva som bor i oss. Vi finner isteden bekreftelse i det vi gjør av oppgaver.

La meg introdusere meg selv

​Jeg heter altså Terje Nordkvelle, og har som sertifisert coach snakket med, og hjulpet mange ungdommer med forskjellige utfordringer gjennom de siste elleve årene.

 

Da har jeg erfart hvilke samtale-teknikker som har størst og raskest effekt, og nå har jeg endelig samlet de tre beste i denne videoserien du får tilsendt.

 

Denne treningen har som mål å sikre at din kommunikasjon med ditt barn fører til en indre trygghet som ungdommen vil nyte godt av resten av livet. Sees om tre dager!

 

Terje;-)

SE VIDEO / LES TEKST: Slik unngår du å overføre din egen usikkerhet til barnet ditt