Om under et minutt har du svaret

I denne 58 sekunders videoen deler jeg strategien som hjalp meg fra angstanfall til å trives med alles øyne rettet mot meg.

Hvorfor takknemlighet demper tale-nerver

 

Effektene av takknemlighet kan være nesten de samme som medisiner. Det gir en følelse av lykke og tilfredshet.

 

Når vi uttrykker takknemlighet, frigjør hjernen vår dopamin og serotonin, som er ansvarlige for følelsene våre, og de får oss til å føle oss bra. De forbedrer humøret vårt umiddelbart, og får oss til å føle oss lykkelige fra innsiden.

McCraty (1998) fant i en av sine studier om takknemlighet at deltakere som følte seg takknemlige, viste en markant reduksjon i nivået av kortisol, stresshormonet. De hadde bedre hjertefunksjon og var mer motstandsdyktige mot emosjonelle tilbakeslag og negative opplevelser.

 

Viktige studier gjennom tidene har etablert det faktum at ved å praktisere takknemlighet kan vi takle stress bedre. Ved bare å anerkjenne og verdsette de små tingene i livet, kan vi koble hjernen til å takle utfordringer mer effektivt.

Som et resultat er mennesker som skriver en takknemlighets-dagbok eller bruker takknemlige ord og tanker, mer empatiske og positive innstilt av natur.

 

Angst er kroppens innebygde vekker som advarer oss mot fare. Når frykten setter i gang, frigjør kroppen vår hormoner som skaper "fight or flight"-reaksjoner, og vi reagerer på samme måte.

 

Hjernen får ikke mye tid til å analysere riktig eller galt når adrenalinkicket begynner. Det får oss til å føle oss utrygge, og vi begynner å stille spørsmål ved våre indre styrker. Etter hvert begynner mestringsmekanismer å svikte.

 

Ved bevisst å bruke takknemlighet, kan vi trene hjernen til å redusere angst og bekymringsfølelse.