#LikerSegSelv

Coaching%2520showseminar_edited_edited.j

Fem setninger: Det alle barn trenger å høre fra sine foreldre.

SJEKKLISTE: Har du sagt dette?

Plutselig skjønte jeg hva som gjør den store forskjellen...

I 2007 oppdager jeg at fokuset mitt hadde vært feil. Og at det viktigste vi kan gjøre for de unge, faktisk kan kokes ned til kun fem ting.

De siste 14 årene har jeg hjulpet foreldre med å kommunisere bedre med barna sine, gjennom mine bøker, kurs og coaching.

Dette er de fem viktigste setningene jeg har skrevet. Og det er de viktigste setningene du kan si til ditt barn.

Oppdatert mai 2022 av coach, forfatter og foredragsholder Terje Nordkvelle.

Melsomvik, Vestfold.

Ja, rotete tenårings-rom er irriterende. Lite initiativ til å gjøre avtalte oppgaver er provoserende.

Samtidig: Hvis jeg stiller deg dette spørsmålet: "På lang sikt, hva er det du ønsker for barnet ditt?"

Svaret ditt handler sannsynligvis ikke om ryddige rom og gjennomførte oppgaver, men at ungdommen får et godt, langt og lykkelig liv.

I mitt arbeid med mennesker har jeg erfart hva som skal til for få det gode, lange og lykkelige livet. Her er svaret: At folk liker seg selv.

Det er det viktigste du kan gjøre som forelder. Å sørge for at barnet ditt liker, og er glad i seg selv. Det er så mye viktigere enn gode karakterer og idrettsprestasjoner.

Dagens ungdom kalles Generasjon prestasjon. Kravene de setter til seg selv, og føler de må leve opp til, er skyhøye. I tillegg kan de møte utfordringer som rus, utfrysning og depresjon for å nevne noen.

Hva med deg som leser dette? Liker du deg deg selv?

Mange svarer nei. Hvis du gjør det, vit at det er helt vanlig ;-) Og da er det ekstra viktig å være bevisst på at du ikke overfører din egen usikkerhet til barnet ditt. De fem setningene hjelper deg med det. Årsaken til at du eventuelt misliker deg selv er din indre kritikerstemme, jeg kaller den sabotøren, som forteller deg negative ting.

 

Stemmen er IKKE deg. Stemmen er kun dine tolkninger av din oppvekst og erfaringer fra fortiden. Stemmen er ikke deg og den trenger ikke representere fremtiden din.

TIPS: Begynn å snakke pent til deg selv.  

Utfordring?

Hvis du synes de fem setningene er vanskelige å si til barnet ditt, handler det sannsynligvis om at du ikke har hørt dem selv fra dine foreldre. Velg å bryte den arverekken. Det at du er interessert i dette temaet, er et klart tegn på at du har den styrken i deg ;-)

En ting til: Desto mer barnet ditt reagerer med å himle med øynene, og gir uttrykk for at setningene er tåpelige, desto viktigere er det å fortsette. Det er kun deres indre kritikerstemme som reagerer negativt.

Setningene bør justeres avhengig av barnets alder.

Her er setningene

Bakgrunn setning 1:

Mange av oss måler vår verdi som mennesker til vårt ego og våre prestasjoner eller fiaskoer. For å unngå det, si:

Du: (Fornavn) "Vet du hvorfor jeg er glad i deg?"

Barn: (Sannsynligvis "nei".)

Du: "Det er ikke mest fordi du er (flink på skolen, gjør oppgaver, flink i idrett, osv). Det er fordi du er deg. Jeg er glad i deg. Uansett hvor flink du er. Også hvis du gjør feil eller dumme ting. Fortsatt glad i deg."

Bakgrunn setning 2:

Overraskende mange av oss kjenner på følelsen av å ikke være gode nok. (Det er igjen sabotøren som snakker.)

Si derfor:

Du: (Fornavn) "Jeg leste her om dagen at mange ikke tror at de er gode nok. Håper du vet at du er god nok? Akkurat som du er."

Bakgrunn setning 3:

Vi trenger alle tilbakemeldinger for å finne ut våre styrker og talenter, ja hvem vi er. Spør derfor:

Du: (Fornavn) "Jeg har tenkt på en ting, jeg lurer på hvem du beundrer. Hvem du ser opp til?" (Det kan være kjendiser, familie, tegneseriefigurer, superhelter. Hvem som helst.)

La oss si at barnet svarer Greta Thunberg. Da kan du si. "Så bra. Hva er det du liker ved Greta? Barnet svarer f.eks modig. Da kan du si. "Vet du. Det betyr at også du er modig. Ellers hadde du ikke beundret motet i Greta. Vi har alltid den egenskapen vi beundrer i andre."

Bakgrunn setning 4:

For å sørge for positivt selvsnakk i barnet ditt, still spørsmålet:

Du: (Fornavn) "Hva liker du best ved deg selv?"

Hvis ikke barnet har et svar, vær klar til å komme med minst tre forslag.

Bakgrunn setning 5:

Mange kjenner på en følelse av de ikke fortjener å være lykkelig. Si derfor:

Du: (Fornavn) "Vet du, mange føler at de ikke fortjener å være lykkelige. Håper du vet at du fortjener det? Du fortjener all lykken du kan få!"

woman-low-self-esteem.png

ÅRSAKEN: Tanker om å ikke være god nok

Kan du hjelpe meg?

Vold, sjalusi, kriminalitet, rusavhengighet. Alt kan spores tilbake til en ting: Selvbildet vårt - hvor godt vi liker oss selv. Vi har alle behov for å bli sett. Aller helst ønsker vi å oppnå det gjennom å være elsket. Hvis vi ikke får kjærlighet, blir blir vi opptatt av å bli respektert av andre. Og hvis det også mislykkes, går vi for løsning nummer tre: Å bli fryktet. Alle tre løsningene handler om det samme: Ønsket om å bli sett og hørt for den vi er.

Det gjøres mye flott arbeid for å hjelpe i Norge. Samtidig ser jeg at det jobbes for mye med symptomer, og ikke den egentlige årsaken. Rus, mobbing, og vold er ikke det egentlige problemet. Det er symptomer på at folk ikke har blitt sett, og de har derfor problemer med å like seg selv.

Derfor: Kan jeg be deg om å dele dette i sosiale medier? På denne måten kan vi hjelpe  flere.

Målet mitt er å nå ti tusen personer med budskapet mitt. Med ca. 1500 solgte bøker pluss kurs og coaching er jeg på omtrent 3000 i skrivende stund. Klikk på den blå dele-knappen.

41761433_1975218209231586_52577494430667

MÅLET: Gode relasjoner med andre - og oss selv

Vanlige spørsmål

Spørsmål: Er det en fare for at barnet mitt blir arrogant og over-selvsikker hvis jeg sier dette?

Svar: Nei. Det viser seg at arrogante, skråsikre mennesker som oftest misliker seg selv. De oppfører seg arrogant for å kompensere. Mennesker som genuint liker seg selv, har en tendens til å være respektfulle, empatiske og omsorgsfulle. Årsaken er at de har overskudd og tryggheten til å være det.

Spørsmål: Hvor ofte skal jeg si disse setningene?

Svar: Jeg anbefaler at du sier en setning hver andre dag. Jo mer motstand du får fra barnet, jo viktigere er det å fortsette.

Les også:

De vanligste foreldre-fellene som fører til krangling

"Stor hjelp til relasjonsbygging mellom ungdom og foresatte - terningkast 5"

Hilde om eboken "Sju steg til positiv ungdom".

Barn på 13, 18 og 21 år.

 

Klikk på bildet eller linken for å lære mer: https://www.terjenordkvelle.com/positivungdom

8c111d919de444a28898908ebfae543d_0176ca7

1500 FORELDRE HAR BESTILT: Slik får du tenåringen til å høre på deg  - og åpne seg. UTEN mas.

Klikk på bildet for å lese mer om "Sju steg til positiv ungdom". 

Jeg håper inderlig at du:

1: Sier setningene til ditt barn - og gjerne andre i din omgangskrets! Vi trenger alle å innse at vi er gode nok, og begynne jobben med å like oss selv.

2: Deler siden i dine sosiale medier. #LikerSegSelv

For kontakt med meg, send en epost til: terje@terjenordkvelle.com

Takk!

Terje.

070.jpg

ORD SOM VARMER:

Du er god nok som du er, Terje