top of page
123.jpg

TIDLIGERE MOBBER: Terje, 15

Derfor skal vi heie på mobberne

Hei. Takk for at du tar en titt!

Alpha-prosjektet er basert på det faktum at mange mobbere ofte er ledere, en alpha-hun eller han. Etter å ha jobbet med ungdommer i elleve år, ser jeg at det å frigjøre leder-genet deres har stor effekt. I det øyeblikket ungdom føler seg til nytte, og hjelper andre, vokser de fort i rett retning. 

Av Terje Nordkvelle

Oppdatert 16.02.19

Hvem har mest kunnskap om mobbing? Om hvordan det skjer og mot hvem? Mobberen.

Mobbing stammer ofte fra et dårlig selvbilde, og ved å alliere oss med dem kan vi hjelpe dem til å se at de har egenskaper som kan brukes på en positiv måte. Ved å hjelpe mobberne til et bedre syn på seg selv, hjelper vi mobbeofrene.

Denne artikkelen forklart i to setninger: En permanent løsning på mobbeproblemet er å gjøre noe med årsaken til mobbingen. Det handler svært ofte om hvor godt mobbere liker seg selv.'

Her tar vi utgangspunkt i å løfte mobberne opp og frem, stikk motsatt av det mange anti-mobbeprogram foreslår. 

Vi skal slutte å se mobberne som bøller. Dette er ungdom som har et dårlig selvbilde, selv om de kan virke selvsikre. De trykker andre ned, for å heve seg selv opp. 

Alpha-prosjektet tar utgangspunkt i følgende: 
1) At mobbere ofte har lederegenskaper. Folk beundrer og ser opp til dem. 
2) At ingen er født onde, og at alle mennesker egentlig vil andre vel. 
3) At mobbing svært ofte stammer fra et dårlig selvbilde, og at de har et behov for å «tråkke» på andre for å føle seg vel med seg selv. 

4) At det er lite effektivt å fortelle mobbere at de skal slutte med dette.  
 

En annen mer langsiktig faktor er at vi sparer samfunnet for mye ved å hjelpe disse ungdommen i rett retning, mens de fortsatt er unge.

Med bakgrunn i at ideer alltid blir bedre når flere deler sine meninger, setter jeg stor pris på om du kan sette av et par minutter, lese denne nettsiden, og så svare på dette spørsmålet:

Hva synes du? Er dette noe du kan bruke i din jobb? Og hvordan kan ev. samtalen/prosjektet gjøres enda bedre?

Jeg har selv vært en mobber

Det er jeg ikke stolt av, men jeg husker hvorfor vi kastet både Kyrre, sekken og bøkene hans i grøfta. Og dette var gutt som var min lekekamerat når bare han og jeg var sammen. Det var kun en grunn til at jeg bidro til mobbingen. Jeg ville være en av de kule gutta. Som jeg mente jeg ikke var. Mobbingen hadde egentlig ingenting med Kyrre å gjøre. Den hadde med meg å gjøre, min usikkerhet og mitt dårlige selvbilde, men gikk dessverre utover Kyrre. 

Selve prosjektet heter Alpha. Tre trinns-metoden som brukes i dialogen har jeg kalt "The N-O-R-way."

Slik gjør du det 
Skritt 1: «N» i N-O-R-way står for Notice: 

Legg merke til hvem som er mobberen på skolen din. La oss kalle han for William. Skriv en melding / si til William: 

 

«Jeg lurer på, har du tid til å komme til mitt kontor? Jeg ville sette pris på det, fordi jeg ønsker råd om noe.» 
William dukker opp. Du sier: «Takk William, for at du tok deg tid til å møte meg. Grunnen til at jeg har spurt deg om å komme hit er fordi jeg trenger din hjelp til en viktig sak. 

 

Du lurer kanskje på hvorfor jeg har spurt akkurat deg? Det er fordi du har lederegenskaper. William, du er en leder. Har du lagt merke til at folk følger deg?» 
«Vel de gjør det. Vi har sett det mange ganger. Hva synes du om det?» 

 

«Vel, uansett hvordan du ser deg selv, ser jeg en leder i deg, William. Og det er derfor jeg trenger din hjelp.» 
«Vi har et problem på denne skolen. Elever blir mobbet, og vi voksne vet ikke alltid best når det kommer til hva som bør gjøres. Det er derfor jeg ber deg om hjelp. Fordi du er elev, vet du hva som skjer der ute, og folk ser opp til deg.» 
 
Skritt 2: «O» i N-O-R-way står for Ownership: 
«Så mitt spørsmål er: Hva ville være en smart ting å gjøre for å stoppe mobbingen?"

Hvis William ikke har noen ide, kan du si: 

 
«Det er helt fint William, jeg vet dette var kort varsel og jeg skjønner godt at du kanskje trenger litt tid å komme opp med noen ideer. Jeg vil fortsatt ha din hjelp. Er ok hvis du kunne tenke på dette i et par dager? Og kanskje en idé eller to ville komme til deg?

Og kanskje vi kunne ta et møte til slik at jeg kunne høre dine ideer? Jeg vil gjerne høre dem. Og det finnes ingen dumme ideer, ok? Tusen takk for at du tok deg tid til å møte meg og høre på meg. Vi tar en prat igjen i neste uke, ok?» 
 
Skritt 3: «R» i N-O-R-way står for «Responsability» 

Det beste som kan skje:

William har ideer i det første eller andre møtet. Den viktigste nøkkelen her er eierskap. William trenger å føle at hans ideer blir brukt. Det kan være noe sånt som at han tar på seg rollen som en mobbevakt, at han bruker ekstra tid med elevene som blir mobbet, jeg vet ikke. William har svarene. 
 

Det verste som kan skje er at William sier:  
«Jeg har ingen ideer, og jeg er ikke interessert i å hjelpe deg med dette.»  

 

Hvis dette skjer, har du fortsatt plantet et nytt og sterkt frø i William ved å fortelle ham hvordan du ser ham som en leder, at du har tro på ham, og at han har evnen til å bidra med noe positivt og hjelpe andre mennesker. Det kan hende han tenker seg om en eller to ganger før han fortsetter med mobbing.  
 

Hvis han sier: «Hvorfor spør du meg? Jeg har gjort mye mobbing.»
 

Så sier du:  
«Ja, jeg vet det, og det gjør deg enda bedre kvalifisert. Du vet hvordan mobbingen blir gjort, hvor det skjer og hvordan du kan stoppe det. Og jeg er sikker på at det ikke alltid er lett å være William. Du har sannsynligvis hatt dine grunner. Jeg trenger 
derimot at du stopper mobbingen nå og at vi kan bruke talentene dine på en positiv måte.» 
 

Gi William ansvaret og æren for prosjektet. Strekk deg så langt du kan for å si ja til hans ideer. Det viktige her er at William føler seg sett, hørt, anerkjent og verdsatt for den jobben han gjør. 
 

Ha ukentlige møter med William. Og kanskje andre elever kan jobbe sammen om dette. 
La oss hjelpe de barna som går gjennom tenårene redde og ser seg selv som tapere på grunn av mobbere som William. 

 

Hjelp mobbeofferet ved å hjelpe William 
I verste fall blir det kun ett møte med William. Uansett har du sagt noe positivt til ham, noe William sannsynligvis ikke har sett selv. Ennå. 
Si ja til ukens viktigste møte. Møtet med William. 

Et annet bilde på dette er at du gir nøklene til bilparken til en tidligere biltyv. De vokser med ansvaret og har kompetanse om hvordan stjele biler, altså hvordan stoppe det. 

Eller hvorfor tror du store firmaer og myndigheter ansetter data-hackere?

Jeg setter stor pris på om svarer i en epost tilbake:

Hva synes du? Er dette noe du kan bruke i din jobb? Og hvordan kan ev. samtalen/prosjektet gjøres enda bedre?

Send til: terje@terjenordkvelle.com

Tusen takk!

Vennlig hilsen 

Terje Nordkvelle

bottom of page